Centraal Wonen Kastanjehof
In Centraal Wonen Kastanjehof streven we naar een manier van wonen die individuele vrijheid combineert met onderlinge betrokkenheid. Iedere bewoner heeft een eigen, zelfstandige woning. De bewoners kiezen ervoor elkaar te kennen, elkaar op informele wijze te ontmoeten en gezamenlijke activiteiten te ondernemen.

Centraal Wonen: wel vrij, maar niet vrijblijvend
De bewoners zijn vanzelfsprekend betrokken en dragen hun steentje bij aan activiteiten en commissies. We dragen gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor het onderhoud van tuinen en gemeenschappelijke ruimten.
Het bestuur zet beleid uit, de toewijzingscommissie (TWC) organiseert informatiedagen en selecteert toekomstige bewoners. De beheercommissie draagt zorg voor een goed gebruik van de Bolster, onze grote vergader/feest/activiteitenruimte.
De Kastanjehof heeft een bewonersvereniging. Wie een woning huurt, is automatisch lid van die vereniging. Drie keer per jaar is er een algemene ledenvergadering (ALV), waar belangrijke beslissingen genomen worden. Het bestuur en de commissies voeren allerlei taken uit en nemen dagelijkse beslissingen. Op de ALV wordt het beleid bepaald en beslissingen hieraan getoetst. Ook worden allerlei praktische zaken die iedereen aangaan hier besproken. Het is gebruikelijk dat veel bewoners hier van zich laten horen.

Ligging
Het Centraal Wonen Project Kastanjehof ligt tussen de St. Annastraat (ter hoogte van het Radboudziekenhuis) en de Hatertseweg (achter de Lourdeskerk). Het project is met de auto te bereiken via de Kastanjelaan en met de fiets ook vanaf de Akkerlaan, via het Akkerpad, of via het pad langs restaurant “Valdin” vanaf de St.Annastraat.

Woningen
Alle woningen zijn uitgerust als complete woningen, dat wil zeggen:

 • een woonkamer met open keuken
 • een badkamer
 • een toilet
 • een berging
 • balkon of terras
 • twee, drie of vier slaapkamers.

In de tabel hieronder staan alle soorten woningen nog eens vermeld:

Aantal

Soort woning

Geschikt voor

Huurtoeslag mogelijk?

31

Appartement 2 slaapkamers

Huishouden van 1 of meer personen

Ja

6

Appartement 3 slaapkamers

Huishouden van 2 of meer personen

Ja

3

Appartement 4 slaapkamers

Huishouden van 3 of meer personen

Ja

17

Appartement 2 slaapkamers
op begane grond

Mensen met medisch urgentie
Mensen van 55 jaar en ouder
Huishoudens met kinderen

Ja

5

Eengezinswoning zonder koepel

Huishouden van 2 of meer personen

Ja

2

Eengezinswoning met koepel

Huishouden van 3 of meer personen
(w.o. kinderen)

Ja

1

Hoekhuis met koepel

Huishouden van 3 of meer personen
(w.o. kinderen)

Ja

De huurprijs begint bij € 580,- (voor een 2-slaapkamerappartement). Dat bedrag is inclusief:

 • contributiekosten
 • lidmaatschapsgeld voor de bewonersvereniging
 • een internetaansluiting via glasvezel.

Elk huishouden betaalt bij toetreding tot het project eenmalig een bedrag van € 272,27. Dit inleggeld is een renteloze lening aan de bewonersvereniging, die bij het beëindigen van de huur wordt terugbetaald. Bij de oprichting van het project is dit inleggeld gebruikt om de eerste inventaris van de gemeenschappelijke ruimten te bekostigen.

(Laatste wijziging: maart 2016)

Gemeenschappelijke ruimtes en binnenterrein
Het Centraal Wonen Project Kastanjehof heeft een grote ontmoetingsruimte: de ‘Bolster’, geschikt voor 50 tot 60 personen.

Daarnaast zijn er:

 • vier gemeenschappelijke woonkeukens
 • drie wasmachineruimtes
 • een logeerkamer met twee éénpersoonsbedden
 • een badkamer met ligbad
 • een fitnessruimte
 • een bibliotheek
 • een klusruimte

Bovendien kunnen de flatbewoners de aanliggende tuin als gemeenschappelijke tuin gebruiken. Het middenterrein -de hof - is door de Gemeente Nijmegen als openbare ontmoetingsruimte ingericht met een grote ronde zitbank, een speelveld met daarop enkele speeltoestellen en een bestraat speelvlak met een basketbalpaal. In het midden van de hof staat een kastanjeboom om het geheel af te maken.

Bewonersorganisatie
Bij de opzet van dit woonproject is gekozen voor het uitgangspunt van de 'Woonbuurt', waar ieder zijn/haar eigen zelfstandige woning heeft, maar waar mensen er bewust voor kiezen om elkaar te kennen, elkaar in onder andere de gemeenschappelijke ruimten te ontmoeten en gemeenschappelijke activiteiten te ontplooien.

In vergelijking tot andere Centraal Wonen Projecten is het aantal gemeenschappelijke voorzieningen geringer, maar daardoor is tevens de startpositie minder nadrukkelijk gericht op het gebruik 'moeten' maken van deze voorzieningen. De verantwoordelijkheid voor de woonkeukens berust in principe bij een twintigtal huishoudens die rond een woonkeuken wonen. In de praktijk kunnen de keukens echter door alle bewoners gebruikt worden.

Voor de overige kleinere gemeenschappelijke ruimten zijn coördinatoren aangesteld die een begeleidende en signalerende functie hebben. Het beheer van de Bolster is in handen van een aparte commissie. Inmiddels zijn er allerlei activiteiten van de grond gekomen: koffieochtenden, eetgroepen, een borrel op vrijdag, volleybaltoernooi, gezamenlijke werkdagen in de tuinen, een jaarlijks feest, Paas- en Kerstbrunches, gezamenlijke maaltijden en een onderlinge dienstenbank. Overigens staan of vallen deze activiteiten met de inzet en het initiatief van de bewoners zelf.

Nog vragen?
Heb je nog vragen?
Kijk eerst even bij de meest gestelde vragen.

Interesse?
Schrijf je dan snel in en kom eens een kijkje tijdens op een informatiesessie op de Kastanjehof!